Skip to main content

4 februarie 1925, nașterea Patriarhiei Române

Ridicarea Bisericii noastre la rangul de Patriarhie, hotărâtă de Sfântul Sinod în data de 4 februarie 1925, a fost o necesitate dictată de evenimentele care au marcat istoria României în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, încununate, în 1918, de Marea Unire. Ortodoxia românească cuprindea, de acum înainte, două mitropolii istorice, Ungrovlahia și Moldova, cărora li s-au alăturat Mitropolia Ardealului şi cea a Bucovinei, precum şi Arhiepiscopia Chişinăului, care avea să devină, mai apoi, şi ea, Mitropolie a Basarabiei – în 1927. România avea 18 eparhii și 14 milioane de credincioși, cifre care o plasau pe locul al doilea între țările lumii ortodoxe. Decizia ridicării mitropolitului primat la rang de patriarh a fost ratificată de Senat şi Camera Deputaţilor la doar câteva zile după. În ședința Senatului care a avut loc în 12 februarie, Mitropolitul Miron Cristea arăta că „era prea firesc ca şi Biserica, buna şi ocrotitoarea noastră maică a Neamului – să primească o nouă dezvoltare, înălţându-se la supremul rang al Patriarhiei”.

Această emisiune este disponibilă doar prin generozitatea dumneavoastră! Intră pe donatii.trinitas.tv și ajută-ne să aducem lumina credinței în sufletele românilor de pretutindeni, făcând o donație pentru susținerea programelor noastre! Numele donatorilor vor fi pomenite la altarul Catedralei Patriarhale din București.

Abonează-te la canalul de YouTube TRINITAS TV, dând un simplu click aici.

Pentru mai multe emisiuni de suflet, vizitează site-ul TRINITAS TV
Abonează-te pentru a viziona emisiunile TRINITAS TV pe rețelele de socializare:
Facebook
Instagram
TikTok
SoundCloud
Telegram

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Centenarul Patriarhiei Romane