Skip to main content

206 ani de la nașterea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei

Astăzi s-au împlinit 206 ani de la nașterea Mitropolitului Iosif Naniescu. S-a născut în satul Răzălăi, ţinutul Soroca din Basarabia, în data de 15 iulie 1818. Rămânând de mic orfan de tată, Ioan a fost dus de un unchi, ierodiaconul Teofilact, în obştea Mănăstirii Frumoasa, din Basarabia, apoi la Mănăstirea „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Episcopul Chesarie al Buzăului l-a hirotonit diacon și tot de la el a primit numele Iosif. A studiat la Seminarul de la Buzău, apoi la Academia „Sfântul Sava” din Bucureşti, având dascăli vestiţi. Printre aceștia s-a numărat și Macarie Ieromonahul, cunoscutul dascăl de psaltichie românească. A fost hirotonit episcop-vicar al Mitropoliei Ţării Româneşti, cu titulatura Iosif al Mirelor, iar în anul 1873 fost ales episcop al Argeşului. Peste doar doi ani a devenit mitropolit al Moldovei și Sucevei. Lui i se atribuie meritul finalizării lucrărilor Catedralei mitropolitane din Iași, în anul 1886. Tot el a înnoit Bisericile „Sfântul Nicolae” Domnesc şi „Sfinţii Trei Ierarhi”, mutând moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, de la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, la noua catedrală a Mitropoliei, în anul 1889. Deși a fost un mare iubitor de cultură, Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv a rămas în conștiința poporului drept unul dintre cei mai mari filantropi. Pe lângă ajutoarele pe care le oferea săracilor, acesta a înființat și Societatea Clerului Român „Binefacerea”, care avea misiunea de a ajuta pe copiii de preot rămași orfani și pe preotesele văduve. Mitropolitul Iosif Naniescu s-a mutat la Domnul în dimineața zilei de sâmbătă, 26 ianuarie 1902. Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât trecerea sa în rândul sfinților în octombrie 2017. Proclamarea solemnă a canonizării sale a avut loc în data de 25 martie 2018, în contextul aniversării a 100 ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României, în Catedrala Mitropolitană din Iași, loc în care se află și sfintele sale moaște.

Această emisiune este disponibilă doar prin generozitatea dumneavoastră! Intră pe donatii.trinitas.tv și ajută-ne să aducem lumina credinței în sufletele românilor de pretutindeni, făcând o donație pentru susținerea programelor noastre! Numele donatorilor vor fi pomenite la altarul Catedralei Patriarhale din București.

Abonează-te la canalul de YouTube TRINITAS TV, dând un simplu click aici.

Pentru mai multe emisiuni de suflet, vizitează site-ul TRINITAS TV
Abonează-te pentru a viziona emisiunile TRINITAS TV pe rețelele de socializare:
Facebook
Instagram
TikTok
SoundCloud
Telegram

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.