Skip to main content

167 de ani de punerea bazelor învățământului medical modern în România

În data de 29 iulie 1857, la București era înființată Școala Națională de Medicină și Farmacie, urmând modelul școlilor din Franța. Sub conducerea lui Carol Davila, instituția era prima formă de învățământ superior medical românesc ce pregătea ofițeri – medici, farmaciști și veterinari – pentru serviciul sanitar al armatei, al spitalelor și districtelor. Medicul român de origine franceză punea astfel bazele învățământului medical modern în țara noastră. În scurt timp, Școala Națională de Medicină și Farmacie devine cea mai importantă instituție de învățământ superior de profil din această regiune, ea fiind frecventată și de elevi din Moldova, Transilvania sau de la sud de Dunăre. Înainte de înființarea acestei instituții, învățământul medical era sporadic și se desfășura în principal în cadrul mănăstirilor sau al unor școli particulare. Carol Davila a avut viziunea de a crea o instituție de învățământ superior dedicată exclusiv pregătirii viitorilor medici și farmaciști. Unirea Principatelor Române avea să aducă schimbări majore în sistemul medical. Nevoia tot mai mare de cadre medicale, farmaceutice și veterinare, accentuată de numeroasele epidemii, l-a determinat pe Carol Davila să reorganizeze învățământul medical superior în perspectiva atingerii unuia dintre țelurile sale: înființarea facultății de medicină. Un prim pas în acest sens a fost transformarea, în anul 1862, a Școlii naționale de medicină și farmacie în Școala Națională de Medicină, împărțită în trei secții: medicină, farmacie și medicină veterinară. Facultatea de Medicină din Capitala României, prima din cadrul Universității din București, este înființată în 12 noiembrie 1869.

Această emisiune este disponibilă doar prin generozitatea dumneavoastră! Intră pe donatii.trinitas.tv și ajută-ne să aducem lumina credinței în sufletele românilor de pretutindeni, făcând o donație pentru susținerea programelor noastre! Numele donatorilor vor fi pomenite la altarul Catedralei Patriarhale din București.

Abonează-te la canalul de YouTube TRINITAS TV, dând un simplu click aici.

Pentru mai multe emisiuni de suflet, vizitează site-ul TRINITAS TV
Abonează-te pentru a viziona emisiunile TRINITAS TV pe rețelele de socializare:
Facebook
Instagram
TikTok
SoundCloud
Telegram

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.