Skip to main content

17 august, pomenirea Sfântului Gheorghe Pelerinul

Biserica Ortodoxă Română l-a pomenit, astăzi, pe Sfântul Gheorghe Pelerinul, canonizat de Sfântul Sinod în anul 2017. Moș Gheorghe, așa cum era cunoscut, s-a născut în anul 1864 într-o localitate din județul Alba, pe vremea când Transilvania făcea parte din Imperiul Habsburgic. Psaltirea a învățat-o pe de rost încă de mic, iar rugăciunea neîncetată a fost un exercițiu pe care l-a practicat și în viața de familie. După 14 ani de căsnicie, cu încuviințarea soției, pleacă la Ierusalim, ca pelerin, luând cu sine doar Evanghelia și Psaltirea. După ce s-a închinat la Locurile Sfinte și după o perioadă de de nevoințe de trei ani ani de zile, revine în satul natal și începe să călătorească din biserică în biserică, cutreierând prin părţile Sibiului, Făgăraşului şi Braşovului. În 1895, trece Carpații și se așază la Piatra Neamț, în turnul clopotniță al Bisericii „Sfântul Ioan”-Domnesc, loc în care a rămas până la trecerea la Domnul. Pentru viața pe care a dus-o în smerenie, fiind propovăduitor al Evangheliei lui Hristos, Dumnezeu l-a hărăzit cu darul facerii de minuni încă din timpul vieții. Proclamarea canononizării sale a avut loc în data de 25 martie 2018, la Iași și în data de 23 iunie, la Piatra Neamţ. Sfintele sale moaște se află la Mănăstirea Văratec.

Această emisiune este disponibilă doar prin generozitatea dumneavoastră! Intră pe donatii.trinitas.tv și ajută-ne să aducem lumina credinței în sufletele românilor de pretutindeni, făcând o donație pentru susținerea programelor noastre! Numele donatorilor vor fi pomenite la altarul Catedralei Patriarhale din București.

Abonează-te la canalul de YouTube TRINITAS TV, dând un simplu click aici.

Pentru mai multe emisiuni de suflet, vizitează site-ul TRINITAS TV
Abonează-te pentru a viziona emisiunile TRINITAS TV pe rețelele de socializare:
Facebook
Instagram
TikTok
SoundCloud
Telegram

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.