Skip to main content

Mănăstirea Suzana din județul Prahova

Mănăstirea Suzana situată în pitoreasca Vale a Teleajenului, sub poalele Muntelui Bobu, este un lăcaș de cult cu o istorie îndelungată și plină de semnificații. Tradiția ne spune că în aceste locuri au existat vetre sihăstrești încă de la începuturi, unde cei dornici de liniște se retrăgeau pentru a se dedica vieții spirituale. Prima atestare documentară a unui schit în această zonă este din secolul al XVII-lea, când Nicolae Iorga menționează Schitul Cornu Caprii, metoc al Mănăstirii Sinaia, distrus ulterior de turci.
Mănăstirea Suzana își trage numele de la Stanca Arșicu, o ardeleancă din Săcele, care în prima jumătate a secolului al XVIII-lea a refăcut ruinele schitului și a întemeiat un nou lăcaș de cult, devenind monahia Suzana. În 1740, aceasta a ridicat prima biserică din lemn dedicată Sfântului Ierarh Nicolae. Bisericuța a dăinuit 100 de ani, fiind înlocuită în 1840 cu o biserică din piatră.
Biserica actuală datează din 1882, având un plat triconic tradițional cu picturi murale realizate în stil neoclasic de Petre Nicolau, ucenic al renumitului pictor Gheorghe Tattarescu.

Editor imagine: Paula Damian-Dojană
Operator: Horia Ghimpa
Producător: Pr. Eugen Buchiu
Realizator: Mihai Păun

#MănăstireaSuzana #MănăstiriJudețulPrahova #PașiiPelerinului #pelerinaj

Această emisiune este disponibilă doar prin generozitatea dumneavoastră! Intră pe donatii.trinitas.tv și ajută-ne să aducem lumina credinței în sufletele românilor de pretutindeni, făcând o donație pentru susținerea programelor noastre! Numele donatorilor vor fi pomenite la altarul Catedralei Patriarhale din București.

Abonează-te la canalul de YouTube TRINITAS TV, dând un simplu click aici.

Pentru mai multe emisiuni de suflet, vizitează site-ul TRINITAS TV
Abonează-te pentru a viziona emisiunile TRINITAS TV pe rețelele de socializare:
Facebook
Instagram
TikTok
SoundCloud
Telegram

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.