Skip to main content

Este obligatoriu să ne spovedim înainte de Cununie?

Protoiereu Gheorghe Colțea

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!

Un comentariu

  1. Maria, Suceava

    „…cu arma buneivoiri ne ai încununat pre noi”, că pe o cunună purtăm cu noi voia proprie. Sfintele Taine ale Bisericii sunt o mare milostivire și bunătate a lui Dumnezeu pentru noi. Desigur că înainte de cununie este necesar să ne spovedim. Se întâmplă în zilele noastre că unii tineri să viețuiască împreună înainte de a se cununa; lucrul acesta trebuie spovedit, dar și celelalte păcate. După învățătura Sfinților, cununile reprezintă biruința asupra păcatelor, deci nu se pot pune celor care deja s au însoțit, căci ce biruință este acolo unde a a săvârșit păcatul. Cununile tot le vom primi dar cunoscându ne nevrednicia vom putea să compensăm prin umilință, smerenie și rugăciune. Toate acestea și multe altele le vom afla de la spovedanie.
    Pentru că deseori se face aducere aminte de nunta din Cana Galileii, Sfinții au tâlcuit în felul următor: așa cum se preface apa în vin, așa să se transforme sufletele noastre prin căsătorie. Că altfel, parafrazând un alt cuvânt al Sf. Scripturi putem zice:” oare de vin se îngrijește Dumnezeu”? (Sf. Apostol Pavel). S ar fi gândit Mântuitorul Iisus Hristos la vin? Nu, ci la suflete noastre. E posibil că suntem foarte departe de o astfel de transformare.
    Multe lucruri vom învăța în taina spovedaniei, unde duhovnicul are rol și de povățuitor, învățător.
    „Isaia dănțuiește”, prorocul se bucura cu duhul aflând de prorocia întrupării. Umblăm râzând în timpul tainei Sf cununii, se ilariază și mirii, și ceilalți participanți, râd când mușcă din pișcot și când beau din pahar ( care este și paharul încercărilor), uitând că toate se plătesc începând chiar din viața aceasta, după cum vedem la tot pasul. Părintele Cleopa zicea următoarele:” cum iese nunta din biserică, îi ia dracu în primire”; împrăștiere, răspândire, fală, râsete, vorbă multă și deșartă, slavă deșartă, beții, priviri pizmașe, priviri cu desfrânare, certuri, bătăi, etc. Ce părtășie poate avea taina lui Hristos cu astfel de fapte? Niciuna! Așadar, foarte folositoare ne va fi nouă spovedania, să alergăm la ea ca la un liman.
    Și a umplut Mântuitorul 6 vedre de vin, câtă bogăție, cât prinos de fapte bune putem avea și se cere să le avem, prinos din bogăția cea fără de margini a lui Dumnezeu. Să împlinim prin căsătorie porunca Maicii Domnului care a zis:” faceți tot ce vă va spune”.

Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.