Sfântul Clement s-a născut în cetatea Ancira, Ankara de astăzi. A avut nefericirea de a fi rămas orfan din fragedă pruncie. A fost crescut și educat de către o femeie înstărită pe nume Sofia. Încă din tinerețea sa Clement s-a făcut remarcat pentru înclinația sa spre viața duhovnicească, contemplativă. Totodată dedica foarte mult din timpul său întrajutorării orfanilor și a celor nevoiași.
Apropiat de Sfânta Biserică a intrat în rândul cinstitului cler al cetății. Atât de minunate erau virtuțile și faptele sale încât, în ciuda anilor săi foarte puțini pentru o astfel de responsabilitate, a fost ridicat la demnitatea arhieriei. A ajuns episcop al cetății la vârsta de doar douăzeci de ani.
În timpul persecuției împotriva creștinilor desfășurată la ordinul împăratului roman Dioclețian, Clement a fost arestat și aruncat în temnița din Ancira pentru a fi judecat și convins să jertfească zeilor. Deși torționarii săi nu au reușit, totuși, datorită popularității de care se bucura sfântul, s-au temut să ducă la îndeplinire pedeapsa cu moartea.
A fost transferat la Roma. Deși sub strictă supraveghere, călătoria aceasta a fost foarte rodnică din perspectiva misiunii și propovăduirii pe care a putut să o realizeze. La fel ca Apostolul Pavel sau Ignatie Teoforul înaintea sa, și Clement a putut predica clandestin și a putut astfel aduce la Hristos pe numeroși păgâni. În timpul acestei mărturii l-a convertit și pe cel care îi va rămâne până la sfârșitul vieții alături, murind ca martir alături de el, anume pe Sfântul Agatanghel.
Nu a fost executat la Roma, ci s-a ordonat întoarcerea sa la Ancira. Prin rânduiala lui Dumnezeu întoarcerea Sfântului Clement spre cetatea sa a durat douăzeci și opt de ani, timp în care acesta însoțit de Agatanghel a propovăduit neîncetat creștinismul.
Odată ajunși au primit cununa martiriului, întâi Agatanghel, și apoi, după două luni a fost ucis și Sfântul Clement.
În perioada bizantină erau cinstiți în martyrion-ul dedicat lor pe malul stâng al Bosforului în biserica Sfintei Irina și în capela dedicată Sfântului Clement din palatul imperial, construită de Vasile Macedoneanul. Aici se afla capul Sfântului Clement. În anul 907 Gabriel episcopul Ancirei a dăruit altă parte din sfintele sale moaște patriarhului Eftimie al Constantinopolului care le-a depus în mânăstirea Psamatia.
După căderea Constantinopolului, fragmente din sfintele sale moaște au ajuns și la Paris în biserica Val-de-Grace.