Skip to main content

Sfântul Sfințit Mucenic Vlasie, episcopul Sevastiei – 11 februarie

Sfântul Vlasie a fost episcopul cetății Sevastia din Armenia. În timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, creștinii cetății, împreună cu episcopul lor s-au retras în zone rurale astfel încât să trăiască în liniște și simplitate.

Sfântul Vlasie s-a retras într-o peșteră ascunsă. Aici a fost găsit și predat autorităților. Bunătatea sa a fost răsplătită de Bunul Dumnezeu cu darul tămăduirilor. În închisoare fiind a săvârșit mai multe minuni tămăduind un copil înecat cu un os de pește. O văduvă care prin binecuvântarea Sfântului se învrednicise de săvârșirea unei minuni legate de un lup care i-a adus un purceluș viu și i l-a lăsat ei, a venit la sfânt și i-a adus hrană și lumânări. Acesta i-a zis: „Dăruiește în fiecare an o lumânare bisericii ce va fi înălțată în numele meu și vei avea parte de mult bine și nimic nu-ți va lipsi.”

Sfântul Vlasie deși a fost chinuit, nu s-a lepădat de Hristos. A fost ucis prin decapitare.

Pentru că în viața sa a săvârșit multe minuni legate de animale, și se cunoaște faptul că, pe când era ascuns în peșteră a tămăduit multe animale rănite pe care le-a întâlnit, creștinii l-au cinstit ca un ocrotitor al animalelor.

În același timp, în Balcani, Sfântul a fost cinstit și ca un ocrotitor al holdelor. Aici, în unele zone există obiceiul ca în ziua de prăznuire a sfântului, credincioșii să ia câteva semințe de cereale să le aducă la Biserică pentru a fi binecuvântate de către sfânt, iar apoi să fie luate acasă și amestecate cu semințele ce urmează a fi semănate în primăvară.

Totodată Sfântul Vlasie ocrotește pe cei aflați în suferințe trupești.

Deși nu se cunosc atât de multe detalii legate de viețuirea sa sfântă, totuși prin aceste răsunătoare semne pe care le-a făcut, a rămas în amintirea bisericii ca un grabnic folositor.

Acest fapt este confirmat și de ampla răspândire a cinstirii sale ca sfânt atât în Orientul creștin, cât și în Occident. Chiar și aici, sfântului i-au fost acordată cinstire aparte. În Germania, spre exemplu, deoarece numele Vlasie este conectat etimologic cu verbul blasen care înseamnă a sufla, Sfântul Vlasie este considerat ocrotitorul celor care cântă la instrumente de suflat, dar și cel care ocrotește de vânturi năpraznice.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.