Skip to main content

Sfântul Sfințit Mucenic Mochie Preotul – 11 mai

Sfântul Mochie este un nume cunoscut celor pasionați de istoria cetății Constantinopolului. Biserici dedicate lui, rezervoare de apă ale cetății puse sub ocrotirea sa, Sfântul Mochie era un cunoscut atât creștinilor locali, cât și al pelerinilor ajunși în vizită în strălucitoarea capitală a Bizanțului.

Detalii despre viața și petrecerea Sfântului Mochie aflăm dintr-un cuvânt elogios scris de către un anume monah Mihail.

Mochie s-a născut în orașul Amfipoli în provincia Macedoniei. A copilărit aici, și pentru că viața sa a fost exemplară, bunul Dumnezeu a rânduit ca tot în acest oraș să fie ridicat la demnitatea preoției.

Perioada în care a trăit Sfântul Mochie a fost perioada în care creștinismul era o religie nepermisă în imperiu. Acuza principală era aceea de ateism. Adică creștinii erau acuzați de faptul că refuzau să se închine zeilor patriei și prin aceasta atrăgeau mânia zeilor care afecta astfel întreaga comunitate. Nu întâmplător foarte multe surse atestă învinuirea creștinilor pentru orice calamitate sau eveniment negativ.

Acest refuz al acceptării creștinilor a luat forme politice de represiune. Sfântul Mochie a trăit în timpul lui Dioclețian, unul dintre cei mai aprigi persecutori ai creștinilor. Pentru că Mochie nu a pregetat să-și mărturisească credința în singurul Dumnezeu adevărat căruia se cuvine închinarea a fost denunțat de către păgâni.

A fost dus înaintea guvernatorului roman. Acesta, încercând să-l facă să renunțe la comoara credinței sale l-a forțat să jertfească zeului Dyonissos sau Bacchus.Fidel Mântuitorului Hristos nu s-a supus poruncii și, în consecință a fost supus la torturi îngrozitoare. Supraviețuind în mod minunat fost trimis apoi la Perint, în Heracleea Traciei și de acolo în localitatea Bizantium, locul în care avea să se construiască de către împăratul Constantin viitoarea capitală a imperiului, Constantinopolul.

Aici, îndurând alte presiuni și chinuri, într-un final Sfântul Mochie a fost decapitat. Creștinii nu au uitat. I-au cinstit memoria și rămășițele sale trupești din cele mai vechi timpuri.

Deasupra mormântului său, încă de timpuriu, s-a înălțat o biserică dedicată lui, ctitoria fiind atribuită chiar împăratului Constantin. Biserica se afla în partea de vest a Constantinopolului.Tot în acea biserică a fost înmormântat în 402 Dioscor, unul dintre celebrii monahi numiți „frații lungi” persecutați de Teofil al Alexandriei.

Jertfa Sfântului Mochie, la fel ca jertfa tuturor martirilor vechi sau noi ai Bisericii reprezintă momente istorice care sunt comemorate an de an de binecredincioșii creștini. Momente de har, momente de binecuvântare, prin care suntem întăriți în credință, din care învățăm cum dragostea de Dumnezeu biruiește moartea.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.