Skip to main content

Sfântul Sfințit Mucenic Timotei, episcopul Prusiei – 10 iunie

Sfântul Martir Timotei a fost episcopul cetății Prusa din Bitinia. Biserica l-a păstrat în amintirea sa pentru curajul mărturisirii sale și pentru multele fapte minunate pe care le-a săvârșit.

Încetarea politicilor imperiale romane de persecuție împotriva creștinilor a avut loc odată cu decizia Sfântului împărat Constantin cel Mare de a acorda creștinismului statutul de religie acceptată sau recunoscută în imperiu.

O ultimă încercare de reviriment păgân a avut loc odată cu venirea pe tron a împăratului Iulian Apostatul. Istoria i-a păstrat acest nume pentru că, deși avusese o educație creștină, s-a lepădat de creștinism, alegând să impună cu forța la nivelul imperiului vechile tradiții și credințe păgâne ale strămoșilor săi. Domnia sa a fost scurtă, anume între anii 361-363, însă în această perioadă au existat creștini care au suferit martiriul pentru credința lor.

Între sfinții mucenici din perioada acestui împărat se numără și Timotei episcopul Prusei. Acesta era vestit pentru bunătatea și viața sa virtuoasă. De asemenea, episcopul Timoteimai era cunoscut pentru îndrăzneala și puterea rugăciunii sale prin care Dumnezeu lucra minuni.

A izbăvit de pericol o regină care venise la termele din Prusa pentru tratament ucigând o fiară ce se încuibase în acea zonă punând în pericol oamenii și apele acelea.

Pentru rugăciunile sale s-au tămăduit multe persoane, iar predica sa puternică a convertit pe mulți la adevărata credință.

Venirea pe tron a lui Iulian Apostatul a fost prilej de mărturisire pentru Sfântul Timotei. Aflând de politicile imperiale anti-creștine ale împăratului a început a propovădui și îndemna lumea la curaj și rezistență. Fiind foarte vestit, a fost arestat la porunca împăratului în speranța că izolarea îl va opri să mai convertească lumea la creștinism. Timotei însă propovăduia Evanghelia neîncetat. Chiar în temniță fiind mărturisea tuturor cele despre dreapta credință.

La auzul acestor realități împăratul Iulian a poruncit să i se taie capul lui Timotei. Creștinii au luat trupul său și l-au îngropat cu cinste multă. Locul îngropării sale a devenit loc de pelerinaj unde se lucrau nenumărate minuni ca și cum sfântul ar fi fost încă viu. Mai târziu a fost transferat la Constantinopol.

În Tipikonul sau cartea de rânduieli bisericești a Bisericii Sfintei Sofia din Constantinopol este menționată o rânduială specială ce se făcea în fiecare an la data pomenirii Sfântului Episcop martir Timotei al Prusei.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.