Sfântul Cuvios Moise Etiopianul a arătat prin viața sa ce înseamnă pocăința, schimbarea vieții și smerenia.
Moise era etiopian de neam, negru la culoarea pielii și foarte înalt. În tinerețe a fost sclav, însă stăpânul său l-a alungat pentru că fura. A ajuns să se însoțească cu diverse grupuri de tâlhari făcând fapte îngrozitoare. Era vestit pentru cantitățile de băutură și mâncare pe care le putea consuma. Istoricul Paladie, cel care ne-a lăsat detalii biografice despre Cuviosul Moise, afirmă că despre el se spunea că ajunsese până la ucideri.
Însă, o împrejurare nenumită din viața sa, l-a făcut pe Moise să se pocăiască, să regrete modul în care ajunsese să își trăiască viața. Atât de profundă a fost convertirea sa la viața virtuoasă încât Moise Etiopianul a rămas peste veacuri, la fel ca Maria Egipteanca, o pildă răsunătoare.
După ce a intrat în mânăstire, a fost într-o zi călcat de tâlhari. I-a legat fedeleș, a mers în biserică și i-a întrebat pe frați „deoarece nu-mi este îngăduit să fac rău nimănui, ce porunciți pentru aceștia?” Tâlharii și-au dat seama pe cine au încercat să jefuiască. I-a uimit schimbarea Cuviosului Moise și au rămas ei înșiși în mânăstire.
Marea ispită a Cuviosului venea însă din amintirea plăcerilor care i-au umplut viața pe când era în lume. A luptat cu gândurile acestea până la sânge. Aceasta a fost marea lui biruință. Ca să nu mai fie luptat a stat ani de zile în picioare, pleca nopțile să slujească fraților aducându-le apă de la distanțe mari, s-a rugat neîncetat și a căutat sfat duhovnicesc de la părinții îmbunătățiți.
Avva Isidor l-a încurajat zicând „Nu te întrista. Căci sunt începuturile tale care te atacă, folosindu-se de obișnuință. Precum câinele obișnuit cu măcelăria nu se desparte de ea, dar de i se închide măcelăria și nu-i dă nimeni nimic, nu se mai apropie, la fel și tu, dacă stărui, demonul descurajându-se, se va depărta de tine.”
Pentru viața sa schimbată și îmbunătățită episcopul Alexandriei l-a hirotonit preot. A slujit în smerenie trecând la Domnul la vârsta de șaptezeci și cinci de ani, lăsând în urma sa mulți ucenici.