Skip to main content

A început a 18-a ediție a Colocviului „Academician Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta”

La Mănăstirea Putna a început ieri simpozionul dedicat monahiei Benedicta, academician Zoe Dumitrescu-Bușulenga, cu tema „Cultura în era virtuală”. Cea de-a 18-a ediție a fost deschisă cu o slujbă de Te Deum, săvârșită în biserica voievodală a așezământului monahal. În continuare, la mormântul monahiei Benedicta a fost oficiat un Parastas. După slujba de pomenire, părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul mănăstirii a oferit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Ordinul „Academician Zoe Dumitrescu-Bușulenga” celor care au sprijinit încă de la început activitatea Fundației „Credință și Creație”. Lucrările simpozionului s-au desfășurat apoi la Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul”, unde participanții au vizitat și expoziția „Înviere” a artistului plastic timișorean Dacian Andoni. În deschidere, au fost prezentate ultimele publicații apărute la Editura Nicodim Caligraful a Fundației „Credință și Creație”. Colocviul a continuat astăzi cu lansarea cărții „Molităvnic de-nțăles” a Sfântului Mitropolit Dosoftei, apărută la Iași, în 1681 și transliterată acum pentru prima data în alfabet latin. Cartea este rezultatul colaborării dintre Centrul de Studii Biblice „Monumenta linguae Dacoromanorum” al Universității „Al.I. Cuza” din Iași și Mănăstirea Putna. Comunicările acestei ediții vizează reflecția filosofică asupra raportului între sufletul uman și explozia tehnologică din zilele noastre, destinul culturii române în viitorul digitalizat, cultură tradițională vs. cultura din era virtuală, valoare și autoritate în lumea virtuală, spiritualitate vs. lumea digitală, cultura scrisă și provocările ei în actualitate, precum și altele. Simpozionul marchează totodată 400 de ani de la nașterea Mitropolitului Dosoftei, 60 de ani de la apariția volumului „Eminescu” semnat de Zoe Dumitrescu-Bușulenga și 10 ani de la trecerea la cele veșnice a academicianului Dan Hăulică.

Această emisiune este disponibilă doar prin generozitatea dumneavoastră! Intră pe donatii.trinitas.tv și ajută-ne să aducem lumina credinței în sufletele românilor de pretutindeni, făcând o donație pentru susținerea programelor noastre! Numele donatorilor vor fi pomenite la altarul Catedralei Patriarhale din București.

Abonează-te la canalul de YouTube TRINITAS TV, dând un simplu click aici.

Pentru mai multe emisiuni de suflet, vizitează site-ul TRINITAS TV
Abonează-te pentru a viziona emisiunile TRINITAS TV pe rețelele de socializare:
Facebook
Instagram
TikTok
SoundCloud
Telegram

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.