Unde se încadrează iconografia creștină, dacă o raportăm la lumea artistică contemporană?
Ion Grigorescu este unul dintre artiștii cei mai reprezentativi ai artei contemporane din România, recunoscut internațional. A participat la 300 de expoziții de grup și a avut 42 de expoziții personale în România și în străinătate, lucrările lui fiind expuse la cele mai importante manifestări artistice mondiale, cum sunt: Documenta de la Kassel (2007) sau Bienala de la Veneția (1997 și 2011).
Pe scena artistică contemporană Ion Grigorescu este cunoscut ca fotograf, artist de performance, autor de film și artă video, dar mai puțin ca pictor și mai ales ca artist religios, pictor sau restaurator de biserici.
Despre iconografia creștină, cu artistul Ion Grigorescu #LuminaDinIcoană #EdițieIntegrală
Un comentariu
Exceptional interviu si documentar, multumesc Trinitas TV !
Da, icoana este marginalizata in lumea artei contemporane, da pictura bisericeasca de azi, cea romaneasca, sufera de supradocumentare si rar exprima cu adevarat o relatie vie, autentica, a pictorului cu textul revelat. Tocmai aceasta este marea calitate a picturii lui Ion Grigorescu de la Pitar Mos, din icoanele de la Stavropoleos sau din pronaosul de la Prislop, o capodopera de racordare stilistica si duhovniceasca la tensiunea unui loc unic. Ion Grigorescu nu se conformeaza comod unei scheme stilistice si iconografice date, o regandeste si o actualizeaza subliniind mereu intelesul, pentru ca Evanghelia ne vorbeste noua, ni se adreseaza direct si imperativ, daca avem urechi de auzit si ochi de citit… asa citesc ultimele lui icoane acuarelate, realizate pe hartie, comentarii la versete mai putin frecventate de iconografi, dar pline de duh, de putere.