Skip to main content

Ce înseamnă praznic împărătesc?

Protoiereu Gheorghe Colțea, protopopiatul de Bran-Zărnești, Arhiepiscopia Sibiului

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!

Un comentariu

  1. Maria, Suceava

    Ce înseamnă praznic? Observăm din sinaxar căci se face diferența dintre praznic și sărbătoare. De asemenea, observăm că și unii dintre marii sfinți sunt notați cu praznic: Sf. Dimitrie, Soborul Sf. Ioan Botezătorul, Sf. 3 Ierarhi, praznic însemnând o bucurie duhovnicească, un ospăț duhovnicesc. Dar întrebarea credinciosului nostru se referă la praznice împărătești.
    Praznicele împărătești preaslăvesc pe Dumnezeu Însuși, căci auzim rostindu se cu glas mare:” Binecuvântată este împărăția Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh”. Iată împărăția, iată Împăratul Dumnezeu în 3 fețe, pentru că iată ce auzim: Împărate al veacurilor și Dumnezeu a toată făptura… De asemenea, citim în Sf Scriptură:” că Dumnezeu, mare este Domnul, Împărat mare peste tot pământul”. (Ps). ” Domnul împărățește, să tremure popoarele”.( Ps). Și iarăși auzim în biserici: ” Împărate ceresc, Mângâietorului, Duhul adevărului..”, deci Dumnezeu în Treime ” dar împărăția este una”, cum auzim la Sfânta Liturghie.

    Praznicele împărătești prezintă cele mai mari evenimente din viața Mântuitorului Iisus Hristos. Vrednicul de cinstire, părintele Cleopa în scrierile sale vorbește despre 12 praznice ale Împăratului Hristos+ 3 praznice ale Maicii Domnului ( Nașterea Maicii Domnului, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului și Adormirea Maicii Domnului). Mântuitorul Iisus Hristos fiind Împărat a toate, Preacurata Sa Maică este Împărăteasă a toate. Biserica mărturisește că între praznicele Mântuitorului Iisus Hristos și cele ale Maicii Sale există o strânsă legătură, cum s a observat și la praznicul întâmpinării Domnului pe care tocmai îl parcurgem. Biserica o numește pe Maica Domnului Împărăteasă:” stătut a împărăteasa de a dreapta ta îmbrăcată în haină aurită și prea înfrumusețată”. ” Împărăteasa mea prea bună și nădejdea mea”. ” Împărătesei celei alese mai înainte de veci, împărătesei celei mai înalte decât toată făptura cerului și a pământului”.

    Toate praznicele împărătești se susțin prin Învierea Domnului, după cum zice Sf Apostol Pavel:” dacă Hristos n a înviat, zădarnică este propovăduirea noastră, zădarnică și credința voastră”.
    Praznicele împărătești trebuiesc ținute cu multă credință, cu înfricoșare chiar, cu adânc de evlavie căci vom descoperi în ele învățături și înțelesuri adânci la care dragoste și noi suntem chemați; mintea noastră ca o împărăteasă tronează peste simțuri:” stătut a împărăteasa de a dreapta ta, îmbrăcată în haină aurită și prea înfrumusețată”, cu nădejde de viață veșnică de la cel care are nemurirea, căci zice:” împărăți va Domnul în veac, Dumnezeul tău Sioane, în neam și n neam”(ps).

Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.