Skip to main content

Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița de la Muntele Athos – 12 iulie

Astăzi Biserica noastră pomenește o minune a Maicii Domnului săvârșită cu o icoană a sa. Icoana este cunoscută sub numele de „Prodromița”, numele acesta provenind din faptul că icoana se află la Schitul românesc din Sfântul Munte numit Prodromu, adică al înaintemergătorului și botezătorului Ioan.

Minunea a constat în faptul că chipul Maicii Domnului și al pruncului Iisus s-au pictat în mod minunat. Nu a fost pentru prima dată în istorie când s-a săvârșit acest fel de minune. În istoria Bisericii noastre sunt mai multe cazurile așa-numitelor icoane acheiropoieta adică nefăcute de mână omenească.

Minunea s-a întâmplat în Iași pe 28 iunie 1863. Părinții ieroschimonahi Nifon și Nectarie, fondatorii Schitului românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos se aflau în țară dorind să găsească un iconar iscusit să le facă o icoană a Maicii Domnului pentru Schit.

La Iași l-au găsit pe iconarul Iordache Nicolau, înaintat în vârstă și cu viață duhovnicească sporită. Acesta a primit cu bucurie dorința părinților prodromiți și a început să picteze. După obiceiul iconografiei au pictat mai întâi hainele lăsând chipurile sfinte pentru sfârșitul lucrării. În timp ce lucra la această sfântă icoană Iordache Nicolau postea și se ruga neîncetat.
Când a ajuns să picteze sfintele chipuri nu izbândea fețele ieșind nereușite. S-a mâhnit profund, la fel cum s-au mâhnit și Părinții Nifon și Nectarie venind să vadă ce se întâmplă. Au spus dezamăgiți iconarului să o termine așa cum poate pentru că se vor ține de cuvânt și o vor cumpăra de la el. Iordache Nicolau era dezamăgit și trist simțindu-se „ca și când și-ar fi uitat meșteșugul” cum avea să mărturisească mai târziu.

A părăsit atelierul în acea seară acoperind icoana cu o pânză curată albă și a plecat spre odihnă încuind ușile. A doua zi urma să mai încerce pentru ultima dată.

În noaptea aceea Maica Domnului a săvârșit minunea de a termina icoana într-un mod atât de frumos încât încântă ochii și mișcă inimile credincioșilor celor ce o privesc până astăzi.

A doua zi s-a făcut cunoscută minunea iar mulțime de popor în frunte cu mitropolitul de atunci al Iașilor, ÎPS Calinic Miclescu au venit și s-au închinat sfintei icoane a Maicii Domnului. După ce s-au oprit cu ea în mai multe cetăți ale Moldovei părinții Prodromiți au dus-o la Sfântul Munte unde se află până astăzi.

Credincioșii, în semn de mulțumire pentru harul și binecuvântările revărsate de Maica Domnului în viețile credincioșilor din toate timpurile, își aduc aminte an de an prin această sărbătoare specială și de minunea săvârșită la pictarea icoanei Prodromița.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.