Skip to main content

Ortodoxie și occidentalizare

Invitat: Horațiu Pepine, publicist

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!

Un comentariu

  1. Dumitrescu Gheorghe

    Stimate domnule Bănescu,
    Sunt un enoriaș al parohiei Sfânta Treime din Ploiești, care urmărește cu interes emisiunea dumneavoastră, „Credință și cultură” . O fac pentru calitatea ideilor vehiculate de dumneavoastră și de către interlocutorii dumneavoastră. De asemeni și pentru erudiția celor care sunt implicați în dezbaterile din această emisiune. Nu vă scriu ca să vă laud . Sunt la o vârstă la care nu mai am nevoie de nici o promovare socială sau vreun avantaj material. Dezbaterile propuse în această emisiune sunt ca niște pansamente pe sufletul meu și cred că și pe ale altor telespectatori. Ele vin în întâmpinarea unor întrebări și necesități ce decurg din fenomenele sociale și culturale contemporane. Vă rog și vă îndemn să continuați pe acest drum pentru că mult bine le faceți celor care vă urmăresc emisiunea. Este nevoie să se audă și cuvântul celor care au nădejde în Hristos.
    Între altele, vreau să vă aduc la cunoștință că și alți oameni gândesc precum dumneavoastră. Am să dau un exemplu oarecare. Astfel, într-una dintre emisiunile dumneavoastră ați afirmat că ar fi necesar ca să se reia obiceiul de a se înființa școli pe lângă biserici și mânăstiri. O mână de tineri de la biserica Sfânta Treime din Ploiești s-au gândit, acum vreo 3 ani în urmă, să facă o astfel de școală pe lângă biserica noastră. După mai multe demersuri am constatat că piedica principală este aceea a spațiului de desfășurare a cursurilor. Adică dintre toate condițiile de funcționare impuse de către procedurile ARACIP numai pe aceasta a spațiului nu am putut să o îndeplinim. În principiu dacă vrei să înființezi o școală cu curs primar și gimnazial trebuie să ai din capul locului o clădire cu cel puțin 5 săli de clasă, închiriată sau proprietate. Ori noi intenționăm să începem doar cu 1 clasă de învățământ primar și 1 clasă de învățământ gimnazial., apoi să evoluăm la mai multe clase. Ar trebui să plătim chirie (neavând o astfel de proprietate) și pentru sălile neutilizate în fiecare an școlar, până am ajunge să avem clase de elevi pentru toate nivelurile. În prezent însă este dificil și nesigur să începi cu un efectiv de elevi pentru toate clasele, de la pregătitoare la a VIII-a. Din diferite motive.
    Căutăm în continuare soluții.
    Să nu vă supărați: aș vrea să vă propun să dezbateți într-o emisiune conceptul de modernitate. Poate că ați avut o astfel de dezbatere și mi-a scăpat. Propunerea v-o fac pentru că am avut impresia,
    uneori, că este folosită ca un fetiș pentru a justifica fel de fel de idei nefirești și necreștinești. Eu nu am o pregătire umanistă care să îmi permită să susțin impresia pomenită mai sus. Sunt un membru al celor etichetați uneori în categoria„ cu cheia de gât” și am absolvit facultatea de fizică. Eu cred că acest adjectiv, modern, se potrivește strict lumii științei și tehnicii, iar nu valorilor morale. Drept pentru care nu s-ar impune în nici un fel a se moderniza sistemul de valori morale. Poate doar felul în care se manifestă aceste valori ar putea fi specifice vremurilor.
    În final vă urez un an nou fructuos în activitatea dumneavoastră mai mult decât profesională, duhovnicească. La Mulți Ani !
    Al dumneavoastră, Dumitrescu Gheorghe

Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.