Faptul că astăzi ne putem închina în biserici atât de frumos împodobite cu sfinte icoane se datorează jertfei multor sfinți și mărturisitori. Între aceștia se numără și Sfântul Procopie Decapolitul.
Sfântul Procopie se numea Decapolitul deoarece provenea din cetatea Decapolis, situată la răsărit de marea Galileii și cunoscută creștinilor din Noul Testament.
În timpul vieții sale Biserica Răsăritului trecea printr-o importantă criză, anume criza iconoclastă. Despre ce era vorba? Cu toate că din perioada de început a creștinismului au existat icoane, iar bisericile erau împodobite cu picturi reprezentând pe Mântuitorul, pe sfinți scene din biblie sau din viețile sfinților, au apărut unii monahi și episcopi care nu mai erau de acord cu această practică. Nu conta pentru aceștia faptul că icoanele reprezentau tradiția veche creștină, ci în furia lor au început să le distrugă.
Lucrurile au devenit și mai grave atunci când o serie de împărați bizantini au sprijinit această idee, folosindu-se de puterea militară pentru a persecuta pe cinstitorii icoanelor. Nu doar icoanele erau necinstite, ci și sfintele moaște.
Bineînțeles, în fața unei astfel de străine învățături s-au ridicat mulțime de credincioși care au plătit prețul mărturisirii și chiar al martiriului.
Un astfel de mărturisitor a fost și sfântul Procopie Decapolitul. Pentru poziția sa fermă întru apărarea sfintelor icoane, la porunca împăratului bizantin Leon Isaurul, Sfântul Procopie a fost torturat și întemnițat. Prieten și împreună mărturisitor i-a fost Vasile, pe care Biserica îl prăznuiește pe 28 Februarie.
Acești doi monahi au suferit pentru credință sperând răbdători că Dumnezeu va rândui ca adevărul dreptei credințe să iasă la iveală. Au fost eliberați din închisoare abia la moartea prigonitorului Leon în anul 740.
Cu rânduială dumnezeiască nădejdea celor ce au suferit în așteptare s-a împlinit atunci când, la cel de-al șaptelea Sinod Ecumenic, Biserica a proclamat ortodoxia cinstirii sfintelor icoane.
După eliberarea din temniță Sfântul mărturisitor Procopie a dus o viață duhovnicească aleasă, întărind creștinii în lupta pentru adevărul de credință.
Pentru că anul acesta, 2017, se împlinesc 1230 de ani de la întrunirea la Niceea a celui de-al șaptelea Sinod Ecumenic, care a condamnat iconoclasmul și a restabilit cultul sfintelor icoane Biserica Ortodoxă Română l-a particularizat declarându-l „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești”.