Skip to main content

Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei – 23 mai

Definirea credinței adevărate a avut loc de multe ori în condiții de prigoană. Ortodoxia cinstirii sfintelor icoane s-a făcut și ea cu jertfe și preț de sânge. Între Sfinții care au contribuit la această biruință a Ortodoxiei se numără și Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul Episcopul Sinadei.

Mihail s-a născut în Sinnada, metropola Frigiei Salutare în jurul anului 750 din părinți cu bunăstare. Pentru că multă vreme nu au putut avea copii s-au rugat evlavios Arhanghelului Mihail care a mijlocit pentru ei. Acesta este motivul pentru care a primit la botez numele Mihail.

A avut o copilărie aleasă remarcându-se în mod deosebit în timpul studiilor sale. A ajuns și la Constantinopol unde a devenit bun prieten al lui Teofilact, secretarul personal al Sfântului Patriarh Tarasie al Constantinopolului. Ambii au ales viața monastică și au intrat în mânăstirea fondată de patriarhul Nichifor I pe malul asiatic al Bosforului. Patriarhul Tarasie, la scurtă vreme l-a hirotonit pe Mihail preot și a ajuns apoi mitropolitul Sinadei, cetatea unde s-a născut.

Sfântul Mihail a participat la Sinodul al șaptelea Ecumenic care a declarat ortodoxia cinstirii sfintelor icoane, numărându-se printre semnatarii deciziilor sinodale. Pentru că era un abil diplomat a fost trimis la Bagdad de către împăratul Mihail I Rhangabe să negocieze pacea imperiului cu Harun al Rashid, ceea ce a și reușit.
A ajuns de asemenea și în Occident fiind primit de regele Carol cel Mare.

Odată cu detronarea împăratului Mihail Rhangabe, pe tronul Bizanțului a ajuns Leon al V-lea Armeanul. Acesta, încă de la începutul domniei a început persecutarea celor care cinsteau sfintele icoane. În acest sens a organizat o ântâlnire largă a clericilor importanți unde și-a expus viziunea. Cu foarte mult curaj, Sfântul Mihail a apărat poziția ortodoxă, motiv pentru care a avut de suferit. La puțină vreme după depunerea patriarhului Nichifor, Mihail a fost încarcerat în fortăreața Eudossiade, iar de aici a fost mutat în mai multe locuri.

Moartea împăratului Leon al V-lea Armeanul i-a adus eliberarea din temniță, însă nu și-a mai reluat și scaunul de mitropolit al Sinadei. A trecut la Domnul pe 23 martie 826 undeva în apropierea Constantinopolului. Sfântul Teodor Studitul, bun prieten al lui Mihail, care locuia în peninsula Sfântului Trifon i-a fost alături în clipele de sfârșit, povestind ucenicilor cele despre sfârșitul Sfântului Mihail într-o cateheză.

Pentru jertfa acestor mărturisitori astăzi creștinii ortodocși cinstitori ai sfintelor icoane sunt cunoscuți în lumea întreagă.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.