Skip to main content

Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie, Episcopul Gangrei – 31 martie

Episcop sfânt prin viață și prin martiriu, Sfântul Ipatie este un model pentru generații întregi de creștini, care plecând de la exemplul său îmbină viața practică a iubirii milostive de aproapele cu mărturisirea fermă a dreptei credințe.

Sfântul Ipatie a fost episcop în Gangra, metropola provinciei Paflagonia. I-a succedat în scaun episcopului Atanasie, și a avut o activitate pastorală deosebită. A depus eforturi misionare deosebite într-o perioadă în care păgânismul era încă puternic. A susținut viața ascetică prin construcția de chilii pentru pustnici, a ctitorit numeroase biserici și a ridicat ospicii deschise nevoilor tuturor.

De asemenea, de la Sfântul Ipatie s-au păstrat fragmente dintr-o operă dedicată interpretării proverbelor lui Solomon.

Pe lângă râvna pastorală deosebită a Sfântului Ipatie el s-a remarcat ca un puternic apărător al dreptei credințe. Moartea sa martirică a survenit chiar în legătură cu această latură a personalității sale. A participat la Sinodul Ecumenic de la Niceea, cel dintâi Sinod Ecumenic unde sfinții părinți au definit învățătura cu privire la dumnezeirea Fiului lui Dumnezeu împotriva ereticului Arie.

Întorcându-se spre Gangra, a fost atacat de niște răufăcători, eretici novațieni, care l-au bătut și l-au aruncat de pe o stâncă înaltă pe malul unui râu. Cu ultimele puteri, Sfântul Ipatie, precum Mântuitorul oarecând, a cerut Bunului Dumnezeu iertare pentru ucigașii săi. A arătat prin aceasta înalta sa viețuire duhovnicească și iubire evanghelică de vrășmași. în timp ce încă se ruga, o femeie din erezia lui Arie a venit și i-a zdrobit cinstitul cap cu o piatră, lăsându-l acoperit cu niște paie.

Trupul său a fost descoperit sub paie de către un plugar credincios care și-a recunoscut episcopul. A fost luat cu multă evlavie și dus în cetatea Gangrei. A fost îngropat cu multă cinste în tânguirea întregii cetăți.

Iertarea și iubirea de oameni a Sfântului Ipatie a trecut dincolo de moarte pentru că, prin mijlocirea rugăciunii sale către Domnul, femeia care îl ucisese cu piatra, înțelegând ceea ce a făcut și venind cu evlavie și pocăință la mormântul sfântului, a fost izbăvită de chinul său de origine demonică.

Același dar al tămăduirilor a continuat și continuă să se reverse la mormântul Sfântului Ipatie.

Iubirea de oameni a sfinților îi face să îndrăznească să se roage Bunului Dumnezeu pentru cei ce le cer ajutorul. De aceea a le cunoaște viața, a le urma exemplul și a ne ruga sfinților este un dar de mare preț al tuturor creștinilor.

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.